Image Image Image Image Image Image Image Image Image Image

UAP | 22/11/2024

Scroll to top

Top

Centenar Dragoş Morărescu @ Galeria Romană

Centenar Dragoş Morărescu @ Galeria Romană
Doctor

DRAGOȘ MORĂRESCU

CENTENAR

1923 – 2023

Galeria Romană are plăcerea de a vă invita la un nou eveniment de excepție.

Vineri, 6 octombrie 2023, începând cu ora 19:00, are loc vernisajul expoziției omagiale:

Dragoș Morărescu, Centenar (1923 – 2023).

Pe simeze vor fi expuse lucrări ce acoperă mare parte din perioada sa de creație (1947 – 1997) și care abordează multiple tematici recurente de-a lungul activității artistului.

La deschiderea expoziției vor lua cuvântul curatorii acesteia, Cătălin Davidescu, istoric și critic de artă și Vladimir Bulat, istoric și critic de artă.

Expoziția este însoțită și de un catalog grafic al lucrărilor expuse.

Pe 6 octombrie 1923 se năștea, în București, Dragoș Morărescu. Sculptor, grafician, arhitect, pictor și poet, a lucrat în tehnici multiple: desen, guașă, tempera, cerapastel, pointe-séche, linogravură, litografie, tehnici proprii: pictură pe sticlă, pictură de șevalet, pictură murală în tempera și frescă, sculptură în foaie de metal ciocănit și cizelat.

Este Absolvent al Academiei de Belle-Arte (1944-1947), al Școlii Superioare de pictură bisericească (1947) și al Facultații de Arhitectură din București (1944-1949). De asemenea, a absolvit și studii de istoria artei paleo-creștine, bizantine și românești cu prof. I.D. Ștefănescu la Facultatea de litere.

În 1943 debutează  la  Salonul Oficial de Arte Decorative, la Ateneul Român, obținând mențiunea I.

”Dragoș Morărescu retrăiește cu atâta patos tot ce ține de cultura sa vizuală, pune atâta tenacitate în exercițiul prelucrării ei, încât sfârșește prin a dobândi o remarcabilă autonomie stilistică…”

(Andrei Pleșu – România literară, 1973)

„Dragoș Morărescu, spirit enciclopedist care este un om atât de liber încât își permite să refacă istoria artei cu fiecare lucrare”. (Vladimir Bulat)

”Într-un peisaj cultural dinamic, cum este cel românesc actual, înțeleg cât de mare este miza recitirii din perspectivă contemporană a unui artist născut acum un secol, cu o operă prolifică și atât de diversă (pictor, grafician, muralist, gravor, sculptor, arhitect, poet) și a cărui existență fizică s-a încheiat de aproape două decenii.” (Cătălin Davidescu, 2023) 

Expoziția este deschisă în perioada 6 – 28 octombrie 2023, Galeria Romană, Bd. Lascăr Catargiu, nr 1, sector 1, București

Program galerie: Luni – vineri: 10:00 – 18:00 / Sâmbătă: 10:00 – 15:00

Parteneri media: Catena pentru artă, Evenimentul Zilei, Senso TV, Intell News, Modernism, Agenția de carte, Ultima Oră, Curatorial.ro, Empower Artists, TVR 1, TVR Cultural, Propagarta, Uniunea Artiștilor Plastici din România, Nine O’Clock, Asti Arthotel, Ceaşca de cultură.