Image Image Image Image Image Image Image Image Image Image

UAP | 21/09/2024

Scroll to top

Top

Expoziţia Simpozioanelor Internaţionale de Acuarelă Iulia Hălăucescu @ Ploieşti

Expoziţia Simpozioanelor Internaţionale de Acuarelă Iulia Hălăucescu @ Ploieşti
Doctor

Simezele Muzeului de Artă din Ploiești vor găzdui o selecție de lucrări oferite de o parte dintre participanții la cele cinci ediții ale Simpozionului. Dintre artiștii pe care-i veți regăsi prin lucrări, la Ploiești amintim: Crina și Ion Alexandru Antonescu, Ilie Boca, Dumitru Bostan Jr., Teodor Buzu, Grigore Carată, Alexandru Pintilii Carciucas, Mircea Corcodel, Olga Diaconu, Gheorghii Diaconu, Victor Dima, Corneliu Drăgan-Târgoviște, Ema Hagiu, Mirela Hagiu, Iosif Haidu, Lucia Juncu, Valeriu Jabinschi, Marcel Lupșe, Eugen Măcinic, Eugen Mircea, Nadia Negru, Valter Paraschivescu, Corina Preda Perianu, Erwin Racz, Arcadie Răileanu, Mircea Titus-Romanescu, Yan-Su, Teodor Vișan.

„Simpozionul de la Tarcău este un mod de a onora memoria distinsei artiste plastice, de a reaminti nu doar opera în sine, ci și contribuția sa, ca ”om al cetății”, prin lucrările lăsate cu acribie și generozitate locurilor care i-au marcat existența – Tarcău, Bicaz, Piatra Neamț -, tenacitatea cu care a transformat mediul fragil al acuarelei în operă durabilă, fermitatea cu care a definit un spațiu personal în acuarela/arta românească.
Simpozionul creat de Fundația Mircea Titus Romanescu în parteneriat cu Primăria Tarcău duce lucrurile mai departe, într-un prezent care găzduiește la Tarcău maeștri ai acuarelei români și străini. Am avut șansa de a întâlni o parte din acești oameni remarcabili (…) și de a-i urmări așternând pe hârtie o realitate filtrată, sublimată prin sensibilitate, muncă, efort și căutare.

Iulia Hălăucescu

S-a născut pe 31 martie 1924, în comuna Tarcău, Neamţ, în familia preotului Gheorghe Verşescu. A urmat Liceul teoretic de fete (Colegiul Naţional „Calistrat Hogaş”) din Piatra Neamţ. Între anii 1943-1948 a studiat la Facultatea de Filosofie Bucureşti, fiind apreciată de dascăli precum Dimitrie Gusti, Mihai Ralea, Tudor Vianu.
Pictorul Corneliu Baba a fost cel care a sfătuit-o să se îndrepte către Belle Arte astfel că a urmat studiile Academiei de Arte Frumoase din Iaşi și ale Institutului „ Nicolae Grigorescu” din Bucureşti.
În 1944 s-a căsătorit cu ofiţerul de geniu Lucian Petronius Hălăucescu (Lucky). Au rămas împreună 63 de ani. Retras din armată sub regimul comunist, Lucky Hălăucescu este cel care a pus bazele mișcării sportive în județul Neamț, dezvoltând voleiul pietrean între anii 1948 și 1956. A rămas curator și promotor al expozițiilor Iuliei Hălăucescu.
Pictorița Iulia Hălăucescu a avut peste 60 de expoziţii personale în ţară și străinătate. A participat la peste 30 de expoziţii retrospective organizate de Ministerul Culturii.
Iulia Hălăucescu s-a stins din viață la 83 de ani, pe 18 decembrie 2007.

***

Soţii Hălăucescu au donat Muzeului de Artă din Piatra Neamț, cu ocazia zilei orașului (la 24 iunie 2003) peste 50 de lucrări din Expoziţia personală Piatra-Neamţ – trecut şi prezent şi o suită de lucrări din ciclul Zidiri duhovniceşti. Oraşului Bicaz i-au dăruit lucrări realizate în timpul construcţiei lucrărilor hidroenergetice de pe Valea Bistriţei. Comunei Tarcău i-au donat peste 100 de lucrări şi obiecte din fostul atelier al pictoriţei. Consiliul Local Bicaz a organizat o expoziţie permanentă Iulia Hălăucescu. Consiliul Local Tarcău a înfiinţat Muzeul de Artă Iulia Hălăucescu în anul 2003” (Camelia Varvara Tudose – „Oamenii dăruiți sunt oameni fericiți”, monitorulneamt.ro)