Prototipuri repovestite @ Iaşi
Expoziția „Prototipuri repovestite”– Adrian Gor
20 iulie – 30 iulie 2023
Uniunea Artiștilor Plastici din România – Filiala Iași are plăcerea de a vă invita să vizitați în perioada 20 iulie – 30 iulie 2023 expoziția semnată de artistul Adrian Gor
Vernisaj: Vineri, 21 iulie 2023, orele: 18:00 – 21:00
Prezintă: Prof. Univ. Dr. Constantin Tofan
Galeria de Artă „N. Tonitza”
Str. Alexandru Lăpușneanu, nr.7 – 9 Iași
Program:
Luni – Vineri: 10:00 – 18:00
Sâmbătă – Duminică: 16:00 – 20:00
Vă așteptăm!
Adrian Gor (artist canadian de origine română) revine în Iași cu o expoziție-eveniment: Prototipuri repovestite.
Întoarcerea lui Adrian GOR în România cu o expoziție personală de anvergură este o bucurie și o provocare. Intitulată „Prototipuri repovestite”, ea va fi găzduită la Galeria Tonitza din Iași, pe strada Lăpușneanu, aceasta fiind chiar strada unde și-a început călătoria artistică cu prima expoziție solo în 1994. Expoziția (al cărei vernisaj va avea loc vineri, 21 iulie, la ora 18) a fost posibilă cu sprijinul Consiliului Canadei pentru Arte (Programul Arte în Străinătate), este realizată sub egida UAP Iași și este recomandată de ALECART.
Petrecând mult timp într-un context occidental multicultural, Adrian s-a confruntat cu rădăcinile sale creștin-ortodoxe și cu imaginile iconice ale culturii vizuale est-europene de inspirație bizantină. Explorarea identității sale este inseparabilă de o discuție culturală mai largă despre normele societății, credințele personale și moștenirea valorilor masculine în istoria artei. Aceste aspecte l-au determinat să pună la îndoială noțiunile de adevăr și de iluzie, în special când acestea sunt raportate la imagini ale bărbaților surprinse atât în diferite epoci istorice, cât și astăzi.
Lucrările examinează viziunea personală a ceea ce înseamnă să fii un bărbat, propunând o provocare simbolică a normelor culturale, în special în contextul dezbaterilor actuale despre rolul artei în configurarea adevărurilor la nivel de societate. Așadar, influențate de ani formării în România care trecea de la regimul comunist la o perioadă de schimbări politice și economice substanțiale, lucrările actuale ale lui Adrian explorează natura în continuă evoluție a masculinității și rolul ei în structurile de putere culturală.
„Vin cu o înțelegere vestică a masculinității, susține Adrian Gor. Nu vreau să iau partea nimănui, lucrările mele surprind lumea din peștera lui Platon, umbrele adevărului.”
„Expoziția lui Adrian Gor este o scrisoare kafkiană către un tată care și-a uitat fiul.” – Emil Munteanu, Alecart
Adrian Gor e un artist născut în România care, după ce a absolvit în 2003 Facultatea de Arte Frumoase din cadrul Universității „George Enescu”, Iași, specializându-se în grafică/gravură, s-a stabilit în Canada. Înainte de a emigra în 2004, și-a cultivat, de asemenea, talentul în pictura icoanelor ortodoxe pentru bisericile din Iași și din zona rurală a Moldovei. După experiența de predare dobândită la Universitatea Concordia, în prezent este profesor și coordonator al Programului de Diplomă în Arte Frumoase la Școala de Artă din Ottawa, predând istoria artei, desen figurativ și pictură în tempera în stil bizantin.
Lucrările de artă și cercetarea academică ale lui Adrian Gor sunt profund influențate de moștenirea artistică și culturală bizantină. După ce a descoperit acest vast patrimoniu cultural în România, și-a continuat studiile de specialitate urmând un master la Universitatea din Windsor (2009) și un program de Doctorat Interdisciplinar la Universitatea Concordia (2015). Ca parte a cercetării sale doctorale, a călătorit în orașul antic Varanasi din India. Teza sa de doctorat a fost dedicată explorării realității invizibile într-o operă de artă la nivel interactiv, bazată pe tehnica, metoda și teologia bizantină a icoanei.
Lucrările lui Adrian Gor au fost expuse de-a lungul timpului în Canada și în Statele Unite și sunt incluse în colecțiile permanente ale Galeriei Dadian din Washington, USA, ale orașului Ottawa și ale Școlii de Artă din Ottawa. Practica sa artistică și cercetarea doctorală au fost recunoscute și sprijinite prin mai multe burse oferite de Consiliul Canadian pentru Arte, Orașul Ottawa și Consiliul de Cercetare în Științele Sociale și Umaniste (SSHRC) al Canadei. De asemenea, preocupările lui academice au condus la publicarea mai multor eseuri în reviste cu recenzii de specialitate din Canada, Marea Britanie și România, subliniind relevanța icoanelor bizantine pentru artiștii contemporani. De asemenea, a finalizat o bursă la New Europe College din București în 2017.
Comentarii recente