Cadență / One At A Time @ Cluj-Napoca
In perioada 6 iunie – 10 iulie, Galeria Parter din Cluj-Napoca (str. Iuliu Maniu, nr. 3) găzduiește expoziția colectivă „Cadență / One At A Time”, cuprinzând lucrari ale artistelor Alexandra Constantinescu, Camilia Filipov, Maria Sicoie, Anca Stătică, Heidi Tradnik, Andreea Grigoraș, Maria Brîneț. Curator Septimiu Jugrestan.
Absolvente ale Departamentului Sculptură al Universității de Artă și Design din Cluj-Napoca, artistele care semnează lucrările din expoziție și-au elaborat traseele creative pe coordonatele libertății de gândire și acțiune, plăcerii de a explora și integrității cu care își cizelează crezul artistic.
Titlul expoziției vorbește despre o cadență a relevanței, despre nevoia obsesivă a artistului de a conta în propriul său timp, în propriul său context, atribut caracteristic, de altfel, oricărui om care, dobândind o conștiință de sine, începe să-și evalueze la modul serios existența și rostul în lume, acționând în consecință.
În cazul celor șapte artiste aici prezente, această sondare a sinelui în raport cu lumea surclasează aspectele inerente ce țin de feminism și feminitate. Căutările lor plastice vorbesc despre nevoia declanșării și parcurgerii călătoriei înspre înăuntru, despre experimentarea nemijlocită a realității și negarea iluziei, dezvăluind o extremă versatilitate și ingeniozitate a procedeelor artistice, strategiilor creative și mijloacelor de exprimare.
Privind aceste lucrări vom constata că, în locul unor tipare imuabile și formulări definitive, găsim tranzitivitate, fluiditate, efemeritate, fenomenologie, sugestie în locul afirmației, medii și materiale care vorbesc mai degrabă despre dezintegrare decât despre coagulare și soliditate. Dar, în același timp, vom constata simbioza perfectă dintre subiect și mediul de exprimare: la urma urmei, de câtă substanță fizică e nevoie pentru a răspunde la întrebarea cine sunt eu în raport cu lumea?
Subscriind unor teme precum relația omului cu spiritualitatea, ipostazele sinelui în context social, sau raportarea creatorului la propria operă, în lucrările din expoziție transcend curajul și sinceritatea cu care aceste artiste își confruntă propriile incertitudini și vulnerabilități. Abordând cu nonșalanță subiecte delicate, incomode, sau chiar tabu, chestionând resorturile limbajului vizual și manifestându-și, fiecare în felul ei, disocierea față de convenții, ele ne confirmă faptul că orice subiect, orice temă, orice mediu de lucru, dacă sunt tratate cu onestitate, sunt demne de a deveni suport al gândirii creatoare originale.
Comentarii recente