Image Image Image Image Image Image Image Image Image Image

UAP | iulie 7, 2022

Scroll to top

Top

Gașpar Matei

Administrator
Gaspar Matei
Gașpar Matei
Adresa: Str. Gloria, nr. 59B, com. Giroc, Timiș – România
Tel: +40
e-mail: artrmagaspar@yahoo.com
web:

Urcare   Ascend

Urcare

Prezentare Demers Artistic

Materie şi spirit

De îndată ce artistul pătrunde în misterele lumii materiale – el se apropie cu acelaşi interes de configurările în metal, piatră, lemn, pământ, răşini sintetice etc. –, Matei Gaşpar identifică o serie de elemente ordonatoare, de amprente ale principiilor raţionale. Sunt semne ale tensiunilor formative, care iau de regulă aspectul unor expresii geometrice, marcând în mod frapant despărţirea de haos, de imprevizibilul incongruenţei ce domnea înainte de acţiunea forţelor sacrului.
În cuprinsul teritoriilor supuse rigorilor geometrice, Matei Gaşpar păstrează, de regulă, ceva din prospeţimea primei întâlniri cu lucrurile, din impetuasa afirmare a focului, din surprizele unei materii în mişcare. Această continuă erupţie materială, consumată cu o nedisimulată bucurie, este la acelaşi nivel temporal, controlată de discursul figurilor geometrice spre care este atras artistul. De fiecare dată peste tensiunile materialului se suprapune caligrafia acestor semne ale intervenţiei sale conştiente în dinamica limbajului.
Inserţiile unor accente ale efortului de reprezentare, ale unor expresii picturale, deschid o perspectivă extrem de generoasă asupra evoluţiei artistice a lui Matei Gaşpar. Este o evoluţie care adună, în mod firesc, elemente ale discursului volumetric şi elemente ale discursului pictural, într-o întâlnire fertilă, care împrumută de la universul durabilitate şi o nesfârşită surpriză formală şi simbolică.

Prof. Univ. Dr. Constantin Prut
(în catalogul Matrice. Atitudini- Tensiuni)

website link: